وزوز گوش ضربانی صدایی ریتمیک در گوش است که با ضربان قلب شما هماهنگی دارد و البته تا حد زیادی کلافهکننده خواهد بود. شاید در ابتدا فکر کنید این صدا تنها یک تصور زودگذر است و به تدریج رفع میشود اما با گذر زمان متوجه میشوید که این نوع وزوز گوش به امری روزانه تبدیل شده که به طور دائم آن را میشنوید. برخلاف وزوز معمولی گوش که به طور مداوم شنیده میشود، وزوز ضربانی اغلب با جریان خون ارتباط دارد. از آنجایی که تجربه این عارضه ناراحتکننده و آزاردهنده است باید برای رفع و درمان آن دست به کار شوید. بنابراین برای آشنایی بیشتر با دلیل بروز وزوز ضربانی گوش و راههای درمانی این اختلال به مطلب زیر توجه کنید.
علت وزوز گوش ضربانی چیست؟
وزوز ضربانی گوش تحت تاثیر شرایط مختلفی قرار دارد که اغلب به جریان خون و تغییرات عروقی مرتبط هستند و نمیتوان دلیل این عارضه را پیرگوشی دانست. برخی از علل وزوز ضربانی گوش را در بخشهای بعدی به طور مفصل شرح میدهیم.
اختلالات عروقی
آترواسکلروز یا سخت شدن شریانها منجر به جریان خون آشفته و در نتیجه ضربانهایی میشود که در گوش شما قابل شنیدن هستند. همچنین ناهنجاریهای شریانی وریدی یا اتصالات غیرطبیعی بین شریانها و وریدها الگوهای جریان خون غیرعادی را ایجاد میکنند که به بروز وزوز ضربانی منجر میشوند.
تنگی سینوس وریدی یا همان باریک شدن این سینوسها سرعت جریان خون را افزایش میدهد که در چنین شرایطی صدای وزوز ضربانی را در گوش خود میشنوید.
افزایش جریان خون
پرکاری تیروئید متابولیسم و جریان خون بدن را افزایش میدهد و به بروز صداهای ضربانی در گوش نیز منجر میشود. از دیگر دلایل افزایش جریان خون، بارداری است؛ زیرا طی دوره بارداری مادران صداهای ضربانی را در گوش خود میشوند که ناشی از عروق خونی آنها است.
شرایط مربوط به وضعیت سر و گردن
تومورهای نزدیک به گوش همانند تومورهای گلوموس بر رگهای خونی تاثیر دارند و در نهایت وزوز ضربانی را در گوش شما ایجاد میکنند. در ضمن اگر به سر شما ضربه یا آسیب وارد شود، شنیدن این صداها در گوش امری طبیعی خواهد بود. به عبارت دیگر آسیب به گردن، جریان خون را مختل کرده و وزوز ضربانی گوش را منجر میشود.
شرایط گوش میانی
علاوه بر تمام دلایلی که ذکر شد، اختلال عملکرد شیپور استاش نیز میتواند به بروز وزوز ضربانی گوش منجر شود. شرایط نامناسب گوش میانی عدم تعادل فشار را در گوش به همراه دارد، بدین ترتیب صداهای مربوط به جریان خون را تقویت خواهد کرد.
اوتیت میانی از دیگر معضلات مربوط به بروز وزوز گوش از طریق اختلالات گوش میانی است. در واقع التهاب و عفونت در گوش میانی بر شنوایی تاثیر بسزایی دارد و شما در چنین شرایطی وزوز ضربانی در گوش خود میشنید.
علائم وزوز گوش ضربانی
وزوز ضرباندار گوش با علائم خاصی قابل تشخیص است که از نظر شدت و مدت نیز تفاوتهایی به همراه دارد. این صدا اغلب به عنوان ضربان قلب یا صدای نبض توصیف میشود که به طور معمول با ضربان قلب شما هماهنگ است.
همین ویژگی ریتمیک بودن آن با ضربان قلب باعث شده تا این صدای وزوز از سایر صداهای داخل گوش متمایز باشد. بسته به علت زمینهای بروز این عارضه، شما صدای وزوز ضربانی را در یک گوش یا هر دو گوش خود میشنوید.
در نظر داشته باشید شدت این صدا نوسان دارد، به طوری که گاهی اوقات در هنگام دراز کشیدن یا انجام فعالیت بدنی بیشتر از سایر زمانها به گوش میرسد. علاوه بر ریتمیک و شدت متغیر این صدا، وزوز گوش ضربانی با علائم دیگری همراه است که شامل موارد زیر هستند:
- کاهش شنوایی
- سرگیجه
- احساس پری گوش ( در صورت وجود یک بیماری زمینهای)
روشهای تشخیص وزوز گوش ضربانی
تشخیص وزوز ضربانی گوش نیز همانند هر عارضه دیگری به شرح حال دقیق پزشکی، معاینه فیزیکی و انجام تستهای تشخیصی مختلف نیاز دارد. ارزیابی کامل تاریخچه پزشکی شما از جمله بررسی هر نوع بیماری قبلی گوش، آسیب به سر یا اختلالات عروقی امری ضروری است.
همچنین متخصص گوش، حلق و بینی برای تشخیص این عارضه یا انواع صداهای گوش باید معاینه فیزیکی گوش، سر و گردن را به طور کامل انجام دهد. آزمایشات شنوایی نیز برای ارزیابی عملکرد کلی سیستم شنوایی و تعیین قدرت شنیداری شما به تشخیص این عارضه کمک میکند.
حتی در برخی از موارد انجام روشهای تصویربرداری همانند MRI و سی تی اسکن نیز میتواند ناهنجاریهای مربوط به ساختار شنوایی، تومورهای و مشکلات عروقی مرتبط با وزوز گوش را شناسایی کند. سونوگرافی داپلر نیز جریان خون را در رگهای اطراف گوش تحت ارزیابی قرار میدهد، روشی مناسب برای تشخیص هر نوع ناهنجاری عروقی است.
درمانهای مؤثر برای وزوز گوش ضربانی
روشهای درمانی موثر برای وزوز گوش به علل زمینهای آن بستگی دارد. در برخی موارد با اجرای جراحی میتوان این عارضه را درمان کرد، در حالی که گاهی تنها با تغییر شیوه زندگی خود وزوز ضربانی گوش شما بهبود مییابد. برخی از روشهای درمانی این اختلال را در ادامه نام میبریم:
- مدیریت فشار خون بالا
- رسیدگی به مشکلات تیروئید
- برداشتن تومورها از طریق جراحی
- صدا درمانی ( استفاده از دستگاههای نویز سفید یا خرید سمعک مناسب به پوشاندن صداهای ضرباندار کمک میکند)
- تست CBT
- مصرف داروهایی همانند قرصهای ضد اضطراب و ضد افسردگی
- کاهش مصرف کافئین و الکل
- مدیریت استرس
- بهبود شرایط و برنامه خواب
آیا وزوز گوش ضربانی نشانهای از بیماریهای جدی است؟
با اینکه وزوز گوش ضربانی عارضه خطرناک و جدی نیست اما میتواند نشاندهنده مشکلاتی باشد که به توجه و درمان نیاز دارند. برخی از بیماریهای مرتبط با این عارضه عبارت هستند از:
- اختلالات عروقی: اگر برای درمان به موقع این بیماری اقدام نکنید با خطرات جدی روبرو میشوید.
- تومورها: تومورهایی که بر گوش یا ساختار اطراف آن اثر داشته و به ارزیابی یا درمان فوری نیاز دارند.
- فشار خون داخل جمجمه: افزایش فشار خون داخل جمجمه نیز باعث وزوز ضربانی گوش میشود و در صورت عدم مدیریت به موقع با عوارض جدی همراه خواهد بود.
- کمخونی: کمخونی شدید نیز به افزایش صداهای جریان خون منجر میشود و به روشهای درمانی نیاز دارد.
ارتباط بین فشار خون بالا و وزوز گوش ضربانی
فشار خون بالا اغلب با وزوز ضرباندار مرتبط است؛ زیرا افزایش فشار خون به آشفتگی این جریان در رگها منجر میشود. همچنین فشار خون مزمن باعث تغییراتی در رگهای خونی شده که شرایطی همانند تصلب شرایین رخ میدهد و شما صدای وزوز ضربانی را در گوش خود میشنوید.
به منظور کنترل فشار خون میتوانید سبک زندگی خود را تغییر دهید، در رژیم غذاییتان اصلاحاتی ایجاد کنید یا داروهای مرتبط به کاهش فشار خون بخورید.
نقش استرس در تشدید وزوز گوش ضربانی
استرس به طور قابل توجهی بر شدت وزوز ضرباندار تاثیر دارد؛ زیرا اضطراب، آگاهی از احساسات بدن را افزایش میدهد و همین امر باعث تشدید صدای وزوز ضربانی میشود. ناگفته نماند استرس به تنش عضلانی در گردن و فک منجر شده و به طور بالقوه علائم وزوز ضربانی را تشدید میکند.
برای جلوگیری از اضطراب و کنترل استرس باید از تکنیکهای تمرکز حواس، مدیتیشن و تمرینهای تمدد اعصاب کمک بگیرید. بدین ترتیب صدای وزوز ضربانی گوش شما نیز کاهش مییابد.
چگونه میتوان از وزوز گوش ضربان دار پیشگیری کرد؟
در حالی که نمیتوان از همه موارد و دلایل بروز وزوز گوش ضربانی جلوگیری کرد اما چندین استراتژی مناسب برای کاهش این عارضه وجود دارند. حتی میتوان از بهترین سمعک برای وزوز گوش استفاده کرد یا یکی از راهحلهای زیر را انجام داد:
- معاینات منظم: معاینات معمول پزشکی به شناسایی و مدیریت عواملی همانند فشارخون بالا و شرایط مربوط به اختلالات عروقی کمک میکند، پس میتوانید از عارضه وزوز ضربانی نیز جلوگیری کنید.
- انتخاب سبک سالم برای زندگی: حفظ یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، اجتناب از مصرف سیگار نیز به سلامت کلی عروق شما کمک میکند.
- مدیریت استرس: گنجاندن فعالیتهای کاهنده استرس در برنامه روزانه به کاهش خطر تشدید وزوز ضربانی گوش منجر میشود.
- محافظت از گوش: اجتناب از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند و استفاده از محافظ گوش به جلوگیری از بروز وزوز ضربانی گوش کمک خواهد کرد.
تأثیر تغذیه و سبک زندگی بر وزوز گوش ضربانی
تغذیه و انتخاب سبک زندگی نیز نقش مهمی در مدیریت وزوز ضرباندار دارد. برای مثال داشتن یک رژیم غذایی غنی از میوهها، سبزیجات، غلات و پروتئینهای بدون چربی از سلامت کلی بدن شما حمایت میکند و به طور بالقوه علائم مربوط به وزوز گوش را نیز کاهش میدهد.
هیدراته ماندن برای حفظ جریان خون بهینه و کاهش خطر وزوز گوش ضروری است. همچنین با حذف یا کاهش مصرف کافئین و الکل شاید وزوز ضربانی گوش برخی از افراد کاهش یابد. فراموش نکنید، ورزش منظم سلامت قلب و عروق را بهبود میبخشد و همین مسئله تاثیر مثبتی بر جریان خون دارد. بدین ترتیب با انجام ورزش شما حتی به درمان وزوز ضربانی گوش خود کمک میکنید.
جمع بندی
وزوز گوش ضربانی یک وضعیت پیچیده است که به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی تاثیر دارد. درک علل، علائم و روشهای درمانی آن برای کنترل وضعیت ایجاد شده مهم هستند. بدین ترتیب در این راهنما به طور مفصل در مورد شرایط وزوز ضربانی گوش و مسائل مربوط به آن توضیح دادیم تا شما بتوانید سریعتر برای درمان این عارضه خود دست به کار شوید.
برای شنوایی سنجی دقیق خود یا حتی خرید سمعک مورد نظرتان باید به سراغ کلینیک و مرکزی بروید که در این حوزه سابقه خوبی داشته باشد. بدین ترتیب برای رفع عارضه وزوز ضرباندار گوش خود میتوانید از کلینیک شنوایی سنجی اکسیر کمک و راهنمایی دقیق بگیرید.